zondag 6 januari 2013

#1 Chocolate Crackle Cookies




We zijn begonnen!

Op de valreep van de kerstvakantie deze:
 Chocolate Crackle (Christmas) Cookies! 



Toen ik ze zag, moest ik ze maken...
want zeg nou zelf, ze zien er fantastisch uit!! Toch??
En niet helemaal onbelangrijk, ze smaken nog veel lekkerder!! 


Het recept heb ik gevonden op de site van Bakerella, 
zij heeft echt een hele mooie foto handleiding die helpt
bij het maken van deze onweerstaanbare koekjes!

Dit zijn de omgerekende hoeveelheden:

225 gram pure chocolade
150 gram bloem
120 gram cacao
250 gram (licht)bruine basterd suiker
115 gram roomboter
80 ml melk
1 tl vanille essence
 2 tl bakpoeder
2 grote (L) eieren
snufje zout

kristalsuiker om te rollen
120 gram poedersuiker om te rollen



Je kunt de foto beschrijving op de site van Bakerella vinden
en anders staat hij hier ook vertaald:

- Je begint met het smelten van de chocolade 
(au bain marie) en laat afkoelen.
- Dan bloem, cacao, bakpoeder en snufje zout 
mengen met garde tot één kleur.
- Daarna boter met (licht)bruine suiker mengen 
tot één geheel, vervolgens eieren
  en vanille essence erdoor mixen.
- Nu kun je de gesmolten chocolade erdoor mixen
- Doe dan de droge ingrediënten erbij
  (bloem, cacao, bakpoeder en snufje zout) 
  eerst de helft, de melk en andere helft. 
(pas op het stuift!!)

Nu heb je een heerlijk ruikend, stug deeg over, 
en moet je het 2 uur laten rusten in de koelkast. 
Dit is om het straks makkelijker te kunnen rollen.
 Je kunt het ook even in de vriezer leggen,
 als je niet zo lang wilt wachten.
 Ik maak vaak het deeg een dag van te voren 
en laat het in de vriezer tot ik het nodig heb. 

Het is handig om het deeg in aparte stukken
 in plastic folie te verpakken, 
zodat je niet alles uit de vriezer hoeft te halen 
en het onnodig warm wordt!
Als de chocola te snel smelt, was je handen dan 
en spoel ze even af met koud water.

Je kunt de balletjes net zo groot maken als je wilt, 
ik maak ze meestal zo'n 2 - 2,5 cm.
Dan rol je ze door de kristalsuiker en 
vervolgens door de poedersuiker.
 Zorg ervoor dat ze echt goed bedekt zijn met poedersuiker 
en leg ze vervolgens op een bakplaat met bakpapier.
Let erop dat ze genoeg ruimte hebben want de balletjes
 zullen gaan smelten en worden ongeveer 2 keer zo breed. 
Zou zonde zijn als ze allemaal aan elkaar plakken.

Bak ze daarna ongeveer 15 minuten in 
een voorverwarmde oven op 180 graden (hetelucht)
Laat ze niet op de bakplaat liggen maar 
laat ze vervolgens afkoelen op een rooster, 
je kunt ze meestal met bakpapier en al voorzichtig op een rooster trekken. 

Heel veel plezier met het maken,

Eetsmakelijk!





1 opmerking: